NBA

După Transferul Lui James Harden, Houston Rockets Arată Că Știe Și Să Se Apere

Pentru mult timp, să te aperi nu prea conta atunci când pășeai pe parchetul din Toyota Center, situat în centrul orașului Houston, ca și gazdă. Chiar dacă vedeta lui Rockets până acum jumătate de lună, transferat între timp la Brooklyn Nets, James Harden a încercat să-și schimbe imaginea de delăsător în apărare, rachetele nu se puteau lăuda cu o apărare colectivă care să bage în sperieți adversarul. Erau destule momente într-un meci când Harden era dezinteresat de schema defensivă desenată de Mike D’Antoni – de altfel un antrenor ofensiv, prin excelență – și-și încurca coechipierii.

Între timp, Harden a plecat, la fel și D’Antoni și, paradoxal, Houston se pare că s-a dezlănțuit. După ce a început sezonul NBA 2020 – 2021 cu doar 3 victorii din 9 partide jucate, după transferul superstarului cu barbă, echipa a revenit pe linia de plutire cu 8 reușite din 12 posibile și un procentaj ce-i permite să viseze la playoff.

Cum a reușit? Apărându-se temeinic și colectiv, pentru prima dată după aproximativ nouă ani.

Apărare și Voie Bună, Secretul Lui Houston Post James Harden

Cu Harden pe parchet, Rockets era printre codașele NBA în clasamentul celor mai bune apărări: un rating defensiv de 111,1 și 113,2 puncte permise adversarilor pe meci (locul 22 din 30). După transfer, noul antrenor Stephen Silas a făcut ordine și a implementat o apărare fizică ce pune presiune constantă pe cel ce are mingea de baschet. Rezultatul? Primul loc în clasamentul celor mai bune ratinguri defensive (102,2 mai bun chiar decât echipe renumite pentru apărarea lor precum Los Angeles Lakers sau Utah Jazz) și locul 5 în clasamentul punctelor permise de apărare (105,5 în medie), în cele 12 meciuri jucate după plecarea Bărbosului.

Potrivit CBSSports, apărarea pozițională făcută de Houston Rockets este principalul motiv al progresului, echipa reușind să-și țină adversarii la 87,6 puncte per 100 de posesii. O astfel de statistică n-a mai fost văzută de aproximativ cinci ani, din sezonul 2016 – 2017.

Atunci când are probleme, Houston recurge la un cinci scund cu jucători sub 2m care se pot apăra pe orice post, de la centru la fundași. Împreună, ei pot opri orice atac, după cum au arătat în ultima jumătate de lună.

Desigur, și atmosfera din jurul echipei a contat foarte mult, mai ales după plecarea lui Harden, căruia îi era permis orice, cât timp a fost vedeta lui Rockets.

„Ne bucurăm când jucăm împreună. Doar uitați-vă la echipa noastră acum, față de ce a fost la începutul sezonului. Când cineva reușește să construiască o fază pe parchet, toată banca e în picioare și aplaudă,” a explicat John Wall succesul rachetelor din ultima vreme.

E Programul De Vină Pentru Succesul Lui Houston Rockets?

Mulți, însă, vorbesc și de oportunism. Până să plece Harden, clubul de baschet din Texas a jucat de două ori cu Los Angeles Lakers, cu Denver Nuggets sau Indiana Pacers. După 14 ianuarie, cele mai disputate întâlniri au fost cu echipe din Vest, de mijlocul clasamentului, precum San Antonio Spurs, Portland Trail Blazers sau Phoenix Suns.

De fapt, pe tot parcursul lunii februarie, Houston va avea un program destul de lejer, fără să dea de super-puterile din Est sau Vest. Doar în noapte de 18 februarie, rachetele vor călători până în Philadelphia pentru a juca cu 76ers. În martie, înainte de pauza de la jumătatea sezonului, echipa îi va găzdui pe James Harden și Brooklyn Nets, în prima întâlnire cu Harden ca și adversarul rachetelor. În rest, multe partide cu francize din Est care nu se află într-o pasă prea bună.

Cu muncă, dăruire, dar și cu ceva noroc, Rockets ar putea să-și consolideze un loc de playoff, înainte de pauză de la mijlocul sezonului și, de asemenea, ar putea să-și clădească încrederea necesară pentru a face față unui calendar mai puțin prietenos, din a doua jumătate.

Oportunism? Cu siguranță! Dar un lucru este clar: dacă nu câștigi cu cine ar trebui să câștigi, atunci nu ai cum să concurezi pentru un loc în NBA playoffs 2021.

Despre Autor /

Lăsați un comentariu

Adresa dv de email nu va fi făcută publică.

Start typing and press Enter to search