Legenda Lui Black Mamba, Ediția Aniversară Jordan

Să fii cel mai bun implică să adopți o perspectivă diferită. Să fii cel mai bun înseamnă să vezi lumea diferit față de cei din jurul tău…să nu cauți scurtăturile și potecile prăfuite care-ți promit marea cu sarea, să nu încerci soluțiile de scurtă durată, să nu trișezi, să nu furi. Să fii cel mai bun implică o planificare atentă a călătoriei ce duce spre tărâmul făgăduinței, o diviziune a obiectivului suprem în obiective mai mici care pot fi atinse pe termen scurt și care îți pot aduce motivația necesară pentru a merge mai departe.

Indiferent că vorbim despre fotbal sau baschet, despre sport sau inginerie, rețeta este aceeași.

Într-o faimoasă reclamă Adidas, argentinianul Leo Messi a vorbit despre propria rețetă a succesului care l-a propulsat deasupra tuturor: „Încep devreme și stau până târziu, zi după zi după zi, an după an. Am avut nevoie de 17 ani și 144 de zile pentru a deveni un succes peste noapte (n.r. referindu-se la debutul său în liga spaniolă, în data de 16 octombrie 2004).”

Acum imaginați-vă o reclamă similară cu baschetbalistul Kobe Bryant. El a avut nevoie de 1.269 de meciuri la nivel profesionist, 46.422 de minute pe parchet, 24.908 aruncări din acțiune încercate, 13.647 de ratări, 11.261 de aruncări din acțiune reușite, 9.692 de aruncări libere încercate, 8.113 reușite și 32.310 puncte pentru a-și depăși idolul Michael Jordan în clasamentul all-time al celor mai buni marcatori din istoria NBA. Însă, ceea ce vedem noi sunt doar două aruncări libere înscrise în Minneapolis, într-o noapte din decembrie a anului 2014, scoase din context. Doar mii de cuvinte, zeci de statistici și câteva faze de joc. Cu toate acestea, Kobe știe că, de fapt, călătoria este cea mai importantă, NU destinația în sine.

„Nu este așa mare lucru să spun că l-am depășit la un astfel de capitol. Sigur, este o realizare extraordinară, dar adevărata frumusețe o găsim în călătorie pe care am parcurs-o până aici”, a declarat Bryant, după meciul din această dimineață (n.r. 15 decembrie 2014), potrivit ESPN.

Întotdeauna a știut.

Ca și copil, Mamba nu a fost foarte interesat de fazele spectaculoase făcute de MJ; devenirea lui Jordan a fost principalul punct de atracție. „Cred că multă lume a văzut faze cu el, dunk-urile lui și lay-up-urile spectaculoase. Dar ca și copil, eu am văzut mai mult decât atât. Am văzut cum a ajuns acolo. Am văzut jocul lui de picioare. Am văzut felul cum se demarca pentru a arunca. Am văzut felul cum se folosea de coechipieri. Asta am văzut. Asta este diferența între mine și ceilalți copii care au crescut în acea perioadă. Ei vedeau faze spectaculoase, eu vedeam cum a ajuns la acele faze”, a explicat fundașul lui Lakers, pentru CBSSports.com.

El a folosit această perspectivă pe tot parcursul carierei sale de baschetbalist, consolidându-și jocul pas cu pas și profitând de orice oportunitate (NU de oportunitatea perfectă) pentru a se ridica: „Apreciez călătoria. Asta este frumusețea, devenirea. Din anul meu de debut, atunci când nu jucam foarte des, la momentul când intra în joc ca rezervă până când mi-am câștigat poziția de titular – toate aceste lucruri a trebuit să le dobândesc prin muncă omule. Nimic nu mi-a fost dat în mod gratuit. Apreciez asta.”

Într-adevăr, din acest punct de vedere, Bryant a fost unic și a avut o carieră total diferită în comparație cu MJ. Jordan a devenit un jucător de bază în Chicago încă din anul său de debut, jucând 38 de minute pe meci. Bryant a jucat doar 15,5 minute pe joc, în sezonul 1996 – 1997. El nu a jucat mult în al doilea sezon al său în NBA și a devenit un star al ligii în timpul dinastiei lui Lakers, de la începutul anilor 2000. Michael a trebuie să aștepte șapte ani pentru a câștiga un inel. El s-a retras de două ori și nu a avut mari probleme cu accidentările pe tot parcursul carierei sale de profesionist. Kobe s-a confruntat cu destule accidentări și a făcut parte nu de puține ori din echipe cel mult mediocre.

În ciuda acestor diferențe, constantă care a făcut diferența atât în cazul lui Jordan, cât și în cazul lui Kobe a fost mentalitatea.

In biografia sa, MJ îl recunoaște pe Mamba ca fiind singurul baschetbalist care merită să fie comparat cu el. „Kobe este singurul care a muncit atât de mult”, spunea legenda. Și nu numai atât, el a fost unul din puținii jucători care era pregătit să accepte provocarea și să concureze cu Michael încă din prima zi ca jucător al lui Lakers.

„Când am intrat în ligă, Michael era înspăimântător pentru toată lumea. Tuturor el era frică de el. La propriu, speriați de moarte. Nu am înțeles niciodată asta și eu am fost omul care era pregătit să accepte provocarea și învețe de la el. Nu mi-a fost frică să-l sun și să-l întreb. El a fost deschis și mi-a vorbit mult și m-a ajutat mult”, își amintește Black Mamba.

Chiar și Jordan a fost impresionat de mentalitate de învingător a jucătorului. Kobe a făcut primul pas chiar în primul meci al său împotriva legendei în decembrie 1996. El l-a întrebat pe „taur” de aruncarea sa, cum poate să-și simtă adversarul în momentul în care se întoarce pentru a arunca. Răspunsul a fost simplu: cu picioarele. În al doilea sezon și ultimul al lui Jordan ca fundaș al lui Chicago, Bryant a mers mai departe și i-a arătat profesorului ce a învățat reușind 33 de puncte. În meciul spectacol All-Star Game din 1998, tânărul de 19 ani a mai făcut un pas. Chiar dacă era răcit, MJ a înscris primul coș al partidei și după un dunk al elevului său, el a marcat încă două aruncări chiar din fața lui. „El a reușit acele două aruncări. Eu eram ceva de genul: OK, hai să ne jucăm atunci”, a declarat fundașul la acea vreme.

Veteranul a răspuns: „El m-a atacat din primul moment. Și eu aș fi făcut același lucru, dacă aș fi fost în locul lui. Dacă văd că cineva este bolnav, îl atac. El a atacat. Știi, mi-a plăcut atitudinea lui.”

Kobe a terminat partida cu 18 puncte și 6 recuperări în timp ce MJ a fost numit MVP pentru performanța sa: 23 de puncte, 6 recuperări, 8 pase decisive.

16 ani mai târziu, marele MJ – în prezent patronul francizei Charlotte Hornets – a mai dat un răspuns după ce elevul său l-a depăși în clasamentul all-time al marcatorilor din NBA. El a declarat pentru Associated Press: „Îl felicit pe Kobe pentru recordul său. Evident, el este un jucător mare, muncitor și pasionat de jocul de baschet. Mi-a plăcut să văd cum jocul lui a evoluat de-a lungul anilor și aștept cu nerăbdare să văd ce va realiza în continuare.”

La fel ca noi toți pentru că legenda încă nu s-a terminat; Black Mamba mai are de jucat cel puțin doi ani și are șansa unică de a depăși încă două legenda în clasamentul marcatorilor – Kareem Abdul-Jabbar (diferență de 6.077 puncte) și Karl Malone (diferență de 4.618 puncte) – precum și șansa de a mai câștiga unul sau două inele. Pentru că, în lumea lui Kobe, călătoria nu este făcută pentru a aduna trofee individuale ci pentru a câștiga. Toate celelalte recorduri sunt doar simple bonusuri.

Despre Autor /

Lăsați un comentariu

Adresa dv de email nu va fi făcută publică.

Start typing and press Enter to search