NBA

NBA All-Star Game Se Ține Și-n Pandemie… Însă Cui Îi Folosește?

„Banii fac lumea să se învârtă,” a comentat tânărul fundaș al lui Sacramento Kings, De’Aaron Fox, atunci când a fost întrebat de planul NBA de a organiza un All-Star Game în 2021.

Fox este la al patrulea sezon în liga profesionistă de baschet nord-americană și pentru un jucător de doar 23 de ani, e un mare privilegiu să participi la un astfel de eveniment.

Nu și-n 2021 când lumea este încă în plină pandemie de COVID-19, tribunele arenelor sunt în mare parte goale și toți jucătorii sunt obligați să poarte mască oricând nu sunt pe parchet. „Să fiu complet sincer cu dumneavoastră, eu consider că e stupid,” și-a început discursul Fox la auzul planului.

Potrivit unui memo obținut atât de Associated Press, cât și de ESPN, liga și sindicatul jucătorilor sunt foarte aproape de a finaliza o înțelegere ce presupune jucarea unui All-Star Game pe data de 7 spre 8 martie 2021, în Atlanta, Georgia.

Memo-ul anunță că se dorește jucarea meciului-spectacol dar și a anumitor competiții tradiționale precum concursul de dunk-uri Dunk Contest sau cel de trei puncte, în aceeași zi.

În mod normal, NBA aloca un întreg weekend meciului All-Star Game cu numeroase evenimente și, nu în ultimul rând, petreceri grandioase. Cum acest lucru nu mai este posibil, liga vrea să organizeze măcar meciul-spectacol și cele mai importante concursuri individuale. Inițial, Indianapolis urma să organizeze evenimentul în 2021, însă liga vrea să aleagă Atlanta pentru că acolo își are sediul central compania de televiziune parteneră TNT și astfel, echipa de filmare nu va trebui să călătorească în afara statului.

Convenient pentru TNT și convenient pentru executiv, dar, se pare, fără a ține seama de jucători.

LeBron James Reacționează: O Palmă Dată Jucătorilor

Nu numai Fox a reacționat virulent la auzul știrii. Și veteranul LeBron James, actualmente la Los Angeles Lakers nu este de acord cu o astfel de înțelegere.

James a vorbit de faptul că el și coechipierii lui au avut o pauză inter-sezon de doar 71 de zile, de la sfârșitul finalei NBA 2020 la deschiderea sezonului, contra lui LA Clippers, pe 22 spre 23 decembrie 2020.

Ținând cont de faptul că sezonul va fi unul condensat, cu 72 de meciuri, dar și comprimat, având în vedere că a început spre finalul lui decembrie, liga le-a promis jucătorilor o pauză la mijlocul stagiunii, între 5 și 10 martie 2021, timp în care vor putea călători în interiorul SUA pentru a-și revedea familiile și prietenii. Cu All-Star Game în calendar, baschetbaliști de top ca James nu se vor putea bucura de o binemeritată pauză.

Vedeta lui Lakers știe, totuși, ce se întâmplă în spatele cortinei. „O palmă dată peste față… Suntem încă în pandemie. Trebuie să facem față la tot ceea ce se întâmplă și acum ne ducem cu toată liga într-un oraș care-i deschis? Evident, pandemia n-are nicio legătură cu ceea ce se va întâmpla în weekendul acela,” a răbufnit LeBron James.

De menționat că restricțiile din Atlanta sunt mult mai permisive raportat cu alte orașe mari din SUA. Spre exemplu, Atlanta Hawks este una din cele nouă echipe din NBA care permite accesul spectatorilor în State Farm Arena.

LeBron James Este Cel Mai Votat Baschetbalist Din Vest Pentru All-Star Game

Știrea cu organizarea evenimentului vine în contextul în care NBA a făcut public rezultatul primelor zile de votare pentru titularii meciului All-Star Game. James este cel mai votat în Vest, până în prezent, cu 2.288.676 voturi. Cel mai votat baschetbalist rămâne Kevin Durant de la Brooklyn Nets cu 2.302.705 voturi.

Dacă s-ar alege primul cinci pe baza primelor rezultate, în Vest, alături de LeBron, ar juca Nikola Jokic (Denver Nuggets), Kawhi Leonard (Los Angeles Clippers), Stephen Curry (Golden State Warriors) și Luka Doncic (1.395.719). În Est, primul cinci ar fi format din Durant, Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), Joel Embiid (Philadelphia 76ers), Bradley Beal (Washington Wizards) și Kyrie Irving (Brooklyn Nets).

James nu este deloc entuziasmat pentru All-Star Game 2021: „Voi fi acolo dacă voi fi selecționat. Dar voi fi acolo fizic, nu și mental.”

Nici Fox nu se gândește să paseze în caz c-ar fi chemat, din cauza amenzilor usturătoare pe care le pot primit jucătorii din NBA apți de joc, dar care refuză să participe.

Totuși, se pare că NBA ar putea permite baschetbaliștilor să spună „pas” fără a-i amenda, așa cum au făcut în cazul bulei din Orlando.

Întrebarea Rămâne: Cui Îi Folosește?

Dacă un jucător providențial și vocal în comunitatea jucătorilor de baschet din SUA nu vrea ca un astfel de eveniment să fie organizat, de ce se insistă?

Atât Fox, cât și LeBron James au oferit răspunsul, atunci când au comentat speța: BANII!!!

Deja, potrivit primelor estimări, pandemia de COVID-19 a tăiat aproximativ 1,5 miliarde de dolari din venituri, sezonul precedent și o întârziere de aproape două luni a sezonului regulat 2020 – 2021 plus accesul limitat al spectatorilor în arene va cântări poate la fel de mult în balanța veniturilor și cheltuielilor ,din acest an. Deja, patronatul a făcut presiuni ca stagiunea să înceapă pe 22 decembrie și nu la jumătatea lui ianuarie 2021, cum se vorbea după finala NBA 2020, pentru a nu pierde încă 500 de milioane de dolari. All-Star Game ar mai putea aduce venituri suplimentare care să fie numărate minuțios în spatele cortinei, de pe scena unde se vor desfășura strângerile de fonduri pentru COVID-19 și universitățile americane unde ponderea studenților de culoare este majoritară.

Desigur, aceleași strângeri de fonduri ar putea fi făcute fără mare tam-tam. Mai mult, NBA putea lua exemplu NFL care a organizat meciul vedetelor Pro Bowl virtual, cu jucători și distrându-se pe consolele cu Madden NFL 21. Într-adevăr, banii nu ar mai fi aceeași…

„Banii fac lumea să se învârtă,” spunea Fox.

Banii fac NBA să se învârtă și, probabil, nici tânărul fundaș din Sacramento, nici vedeta consacrată la nivel global, LeBron James nu pot schimba această stare de fapt.

Drepturile de autor ale imaginii aparțin platformei rateyourseats.com

Despre Autor /

Lăsați un comentariu

Adresa dv de email nu va fi făcută publică.

Start typing and press Enter to search