NBA

Pandemia De COVID-19 Confirmă Regula În NBA: Fără Avantajul Terenului Propriu Și Cu O Dominare Copioasă A Vestului

Sezonul trecut culminat cu bula NBA din Orlando nu a făcut altceva decât să confirme regula din ultimii ani: să joci acasă, pe propriul parchet nu mai este ce-a fost odată. Astfel că în 2020, un nou record negativ a fost doborât, pentru gazde: echipele care au jucat acasă au câștigat doar 55,1% din jocuri, pe tot parcursul stagiunii.

Desigur, putem spune că o bună parte din jocuri n-au avut o gazdă sau un oaspete, în adevăratul sens al cuvântului. Raportul a fost unul strict formal, doar pe hârtie, în bula din Orlando unde 22 de echipe au jucat 176 de meciuri din sezonul regulat, pe trei arene aflate la o distanță de mers, una de cealaltă. Plus un meci de baraj și plus 83 de partide de playoff care s-au jucat în aceleași condiții.

Numai că, începutul actualei stagiuni NBA 2020 – 2021 nu face altceva decât să confirme regula, potrivit unei analize Associated Press. Pe parcursul lunilor decembrie 2020 și ianuarie 2021, gazdele au reușit să învingă doar în 51,7% din cazuri, de departe cel mai scăzut procentaj din istoria NBA.

2021 ar putea fi cel de-al optulea an consecutiv în care echipele ce joacă acasă nu reușesc să depășească bariera de 60%. Mai ales în contextul pandemiei de COVID-19 care a închis porțile majorității arenelor de baschet din SUA. Doar Atlanta Hawks, Cleveland Cavaliers, Houston Rockets, Indiana Pacers, Miami Heat, New Orleans Pelicans, Orlando Magic, Phoenix Suns și Utah Jazz permit spectatori în tribune, în acest moment, însă nu mai mult de 25% din capacitatea totală.

Mai mult, campioana NBA din 2019, Toronto Raptors a fost obligată să relocheze în Tampa, Florida, cel puțin jumătate din sezon, în urma restricțiile de granițe dintre Canada și SUA, deci fiecare meci al canadienilor este jucat în deplasare, practic.  

Cele mai dominante gazde rămân Philadelphia 76ers și Milwaukee Bucks, la fel ca și anul trecut.

Dominarea Vestului Baschetbalistic Continuă Și În 2021

În privința bătăliilor între conferințe, așa cum a fost regula de la începutul mileniului, Vestul domină autoritar.

În decembrie 2020 și ianuarie 2021, s-au jucat mai puțin de un sfert din totalul de 450 de meciuri inter-conferință programate pentru sezonul NBA 2020 – 2021. Din cele 96 de întâlniri între echipe din Est și Vest, 59 au fost câștigate de vestici și numai 37 au fost câștigate de estici.

Cea mai autoritară dominare a Vestului a avut loc în 2013 – 2014, când vesticii au avut un procentaj de câștig de 63,1%. În prezent, procentajul de câștig al Conferinței de Vest este la 61,5% unde numai puțin de 10 echipe au cel puțin atâtea victorii cât și înfrângeri. În Est, doar 6 au câștigat cel puțin atâtea partide cât au pierdut.

De menționat că din 1999 – 2000, echipele din Est au câștigat bătălia dintre conferințe o singură dată, în 2008 – 2009 cu un procentaj de reușită de 51,3% (231 victorii vs. 219 înfrângeri). În rest, Vestul a instruit Estul, de fiecare dată și putem presupune că același lucru se va întâmpla și-n acest an. Singura necunoscută, în momentul de față, este dacă vor reuși să doboare recordul din 2014 sau dacă Estul va avea o tresărire de orgoliu și va încerca o echilibrare a balanței.

Drepturile de autor ale imaginii aparțin lui Kim Klement/USA TODAY Sports

Despre Autor /

Lăsați un comentariu

Adresa dv de email nu va fi făcută publică.

Start typing and press Enter to search