NBA

Ștrengarul Alintat Din Houston Și-a Luat Jucăriile Și-a Plecat… În Brooklyn

Nu mai era niciun secret.

Oricine lucra pentru franciza din NBA, Houston Rockets știa că o noapte în plus într-un oraș precum Los Angeles era un prilej de desfătare pentru superstarul și unul din cei mai buni baschetbaliști din lume, James Harden. Când rachetele aveau o pauză de două, trei zile, Bărbosul nu putea rata ocazia să petreacă undeva în Las Vegas.

„Orice vrea James,” a fost credo-ul în Houston, o perioadă îndelungată , potrivit ESPN. Inclusiv până în ultimul moment, pe 14 ianuarie, când Harden a fost transferat la Brooklyn Nets, după o lungă serie de „ciocane” îndreptate către executiv și proprii coechipieri, în ultimele luni.

Ce mai conta, însă, când MVP-ul din 2018 se întorcea după o noapte de pomină și exploda în următorul meci, cu un triple-double de 50 de puncte?  

Nu puteai să spui „NU” atunci când triplu campion la puncte marcate, în sezonul regulat din NBA, venea și-și împărtășea înțelepciunea – chiar dacă, uneori, sub presiunea amenințărilor – despre cum trebuie condusă o franciză. Ce antrenor trebuie adus, ce jucători trebuie să vină și ce scheme tactice trebuie abordate într-un meci, pentru ca talentul și potențialul lui James să fie maximizate.

Statisticile vorbesc de la sine: MVP în 2018, de 8 ori All-Star, de 6 ori în cea mai bună echipă a sezonului regulat, de 3 ori liderul marcatorilor din liga profesionistă de baschet nord-americană, lider pasator în 2017, precum și campion olimpic și mondial cu SUA, în 2012 și 2014.

Numai că atitudinea de ștrengar alintat se poate întoarce, uneori, împotriva ta…

Chris Paul Și Russell Westbrook, Victime Colaterale Ale Relației Harden – Houston

Pentru a-l mulțumi pe Harden și pentru a-i crea o echipă competitivă, demnă de titlu, rachetele l-au adus pe Chris Paul și franciza a fost foarte aproape de o finală NBA, în 2018. Numai că ceva s-a întâmplat după…

Potrivit surselor citate de ESPN, Paul a fost nemulțumit de felul cum James tratează jocul atunci când NU are mingea de baschet în mână. Câteodată, James de-abia trecea de mijlocul terenului și rămânea un simplu spectator atunci când CP3 conducea atacul. Conducătorul de joc a încercat să vorbească cu antrenorul Mike D’Antoni, însă nu a rezolvat nimic, ba din contră, se pare că Harden nu-l mai agrea.

Cum ce spunea „Barba” era literă de lege în Houston, franciza a trebuit să se debaraseze de Paul pentru a-l aduce pe Russell Westbrook. Problemele, însă, erau departe de a fi rezolvate, chiar dacă Westbrook și Harden erau foarte buni prieteni.

Russ a fost indignat de ceea ce a găsit în Houston. Sigur, și el s-a bucurat de un tratament preferențial în OKC, dar ceea ce se întâmpla la rachete, întrecea de multe ori bunul simț și conduita de care trebuie să țină seama orice sportiv profesionist. Nimic nu era făcut la timp și franciza tolera orice făcea copilul alintat adoptat încă din 2012. Harden era dispus să întârzie testul zilnic COVID-19 doar pentru a sări peste o sesiune de analiză video, spre disperarea lui Westbrook.

După eliminarea din bula din Orlando, era clar că cei doi nu vor mai juca împreună.

Fiascoul Din Presezon Și Pregătirea Terenului Pentru Transfer

Potrivit netsdaily.com, Harden a vorbit de un transfer cu oamenii din executiv încă din toamna anului trecut, după ce managerul general Daryl Morey și antrenorul Mike D’Antoni au plecat.

Chiar și înainte, în vară, atunci când Harden se antrena alături de Kevin Durant și Kyrie Irving existau zvonuri că superstarul din Houston ar dori să joace în Brooklyn, unde să formeze un trio cu partenerii de antrenament.

La începutul iernii, totul a degenerat. Cum franciza nu era dispusă să-și vândă vedeta pe mărunțiș și voia să mai aștepte, James a început să-și facă jocul… departe de parchet. El n-a venit la reunirea lotului și a întârziat să se prezinte în cantonament. Ce-a făcut, în schimb? S-a dus la o petrecere de-al unui cunoscut cântăreț american, oferindu-i o geanta Prada cu un interior de aproximativ 250.000 de dolari (100. 000 cash și un ceas Richard Mille de 150.000) „cado”.

După reunire și după începutul sezonului NBA 2020 – 2021, Harden a început să arunce perverse ca pe Tg. Ocna adresate atât coechipierilor, cât și executivului.

„Nu suntem îndeajuns de buni… Este ceva ce nu cred că poate fi reparat,” a spus superstarul chiar înainte de transferul la Brooklyn Nets.

Brooklyn Nets Este La Butoane

Pe 14 ianuarie, Brooklyn și-a amanetat practic viitorul pentru pariul numit James Harden și pentru crearea unui nou Mare Trio în NBA.

Transferul a presupus cedarea unor tinere speranțe precum Jarrett Allen și Caris LeVert dar și cedarea dreptului de a mai selecționa într-un Draft NBA, pe următorii ȘAPTE (DA! 7) ani, pentru a-l aduce pe Harden alături de Durant și Irving.

Nets a mai făcut o astfel de mutare în 2013, atunci când a riscat totul pentru a-i aduce pe Paul Pierce și Kevin Garnett de la Boston Celtics. Pariul a fost necâștigător și echipa a trebuit să tragă mulți ani pentru a reuși să răzbată în liga profesionistă de baschet nord-americană.

Mai mult, la începutul anilor 2000, Nets – pe atunci în New Jersey – a mai fost în centrul atenției atunci când l-a transferat pe Vince Carter. Carter a folosit tactici asemănătoare pentru a-i forța pe cei de la Toronto Raptors să-l transfere, după ce s-a simțit „trădat” de executiv.

În 2021, Brooklyn este din nou în lumina reflectoarelor, din punct de vedere baschetbalistic. Obiectivul este același ca în 2004 sau 2013: trofeul Larry O’Brien. Pentru a-l adjudeca, cineva din Trioul nou-format trebuie să-și lase ego-ul la ușă și să conștientizeze că va fi cea de-a treia opțiune, după alți doi, în momentele-cheie ale sezonului și playoff-ului. Vezi Ray Allen la Boston sau Chris Bosh la Miami Heat, în precedentele încercări de formare de super-echipe cu un trio superstar.

Va fi ștrengarul alintat al lui Houston?

Pentru a câștiga un inel, James Harden va trebui să-și schimbe credo-ul de la „Orice vreau eu” la „Orice este necesar pentru ca echipa să câștige”.

Rămâne de văzut daca va reuși…

Drepturile de autor ale imaginii aparțin lui Mary Altaffer / Associated Press

Despre Autor /

Lăsați un comentariu

Adresa dv de email nu va fi făcută publică.

Start typing and press Enter to search