Povestea Lui Wilt Chamberlain Și 100

Ușile se deschiseseră ușor. Din spatele lor, s-a auzit o voce de copil: „Haideți băieți, repede!” Kerry era primul și împreună cu încă 5 – 6 copii au intrat și s-au ascuns în baia de la intrare.

Nu era prima dată când făceau acest lucru. De fiecare dată când echipa din NBA, Philadelphia Warriors juca în micuțul oraș Hershey, copiii săraci aveau o rutină. Strângeau 2 dolari, cât era biletul de intrare, trimiteau „un reprezentant” să cumpere un bilet, după care acesta deschidea ușor ușa, din interiorul sălii „Hershey Sports Arena” și își chema prietenii. Ei intrau imediat în baia aflată chiar lângă ușă, se așezau cu picioarele pe latrină, pentru a nu fi văzuți, închideau ușile și așteptau acolo 5 – 10 minute, până când paznicii intrau în arenă.

Ziua de 2 martie 1962 părea să fie o zi ca oricare alta. Copiii din Hershey au săvârșit același ritual și au reușit să intre în arena de 8.000 de locuri a orașului. Ca întotdeauna, sala era pe jumătate goală. Așa că locuri goale erau din plin. Foarte puțini păreau să fie interesați de soarta meciului dintre Philadelphia Warriors și New York Knicks. Aveau și de ce! Până la sfârșitul sezonului regulat, mai erau 5 meciuri și New York era una din cele mai slabe echipe din liga profesionistă de baschet nord-americană. Mulți previzionau o victorie lejeră a lui Warriors. În plus, meciul se juca în a 3-a casă a echipei din Philadelphia, în orășelul Hershey. „Un loc uitat de Dumnezeu…Hershey era construit în jurul unei mari fabrici de ciocolată; mirosul de ciocolată s-a impregnat peste tot. Era practic imposibil să stai în interiorul unei clădiri, oamenii se simțeau rău. Eu visam doar să plec cât de repede pot, din acel loc”, povestea mai târziu, fostul jucător al lui Warriors, Tom Meschery.

De la echipa oaspete, nici un reprezentant media nu a făcut deplasarea. De fapt, în arena din Hershey, erau doar un jurnalist al lui Warriors, precum și 2 fotografi. „Eram directorul de marketing al lui Warriors, statisticianul meciului, redactorul lui Philadelphia Enquire, lui Associated Press și lui United Press International. Cea mai ocupată zi din cariera mea”, își amintește singurul om de presă, de pe 2 martie 1962, din Hershey, Harvey Pollack.

Mai mult, Knicks venea în micuțul orășel de ciocolată fără pivotul titular, la acea vreme, Phil Jordon. Franciza din New York a zis la acea vreme că pivotul este bolnav. Însă, mulți oameni din jurul echipei spun că, de fapt, Jordon băuse destul de mult, cu o seară înainte și era destul de mahmur. În locul lui, urma să joace baschetbalistul de 208 cm, aflat în al 2-lea an în NBA, Darrall Imhoff și rezerva lui, de doar 203 cm, Cleveland Buckner.

Pivotul Lui Philadelphia Warriors, Wilt Chamberlain Ingandurat Pe Banca De Rezerve
Drepturile de autor: Ken Regan/NBAE via Getty Images

Nu numai Jordon era mahmur. Și de partea gazdelor, exista un jucător care a petrecut peste program. Dar, spre deosebire de pivotul lui Knicks, baschetbalistul lui Warriors nu era unul mediocru, ci un adevărat supraom, un gigant la acea vreme, în NBA: Wilton Norman Chamberlain, sau mai simplu spus Wilt. Cu o seară înainte, Chamberlain a avut o întâlnire care nu s-a terminat mai devreme de 6 dimineața. Deși juca în Philadelphia, pivotul locuia în New York. „Nu am dormit nicio oră. Locuiam în New York, trebuia să merg cu trenul până în Philadelphia, pentru a prinde autocarul echipei, care pleca la 11 sau 12. Eram insomniac, nu puteam adormi mai devreme de 4 sau 5 dimineața, așa că sunt zile în care e mai bine să stai treaz. Plus că am avut o întâlnire. Mi-amintesc că am intrat în autocar, călătorind spre Hershey și spunând – Omule, ce obosit sunt! -”, povestea Chamberlain, despre acea zi de primăvară.

Imediat cum a ajuns în Hershey, echipa s-a îndreptat direct spre arenă. La cea vreme, nu existau conferințe de presă sau întâlnire cu reprezentanții media și jucătorii nu erau cazați la hotel. Acolo, au apărut primele semne că acea zi nu va fi deloc una obișnuită. Wilt Chamberlain a început să doboare recorduri după recorduri, în sala de jocuri arcade, unde baschetbaliștii își mai omorau timpul, până să înceapă partida. „Nu puteam să ratez. Deci, dacă exista vreo indicație că o să am un meci mare, aceea era indicația perfectă”, explica Wilt.

Nu doar sala de jocuri arcade era singurul semn al istoriei rescrise pe 2 martie 1962. Pivotul avea un sezon extraordinar, cum nimeni nu a mai avut până atunci. De ce? Antrenorul de atunci al lui Warriors, Frank McGuire s-a decis să-i lase mână liberă lui Wilt. El avea 2 reguli: ofensiva echipei întotdeauna trece pe la Chamberlain și Wilt nu părăsește terenul, până ce partida nu se termină. „Maguire i-a dat lui Wilt cheia ofensivei, cheia sezonului, i-a spus – Ok, omule, hai să vedem ce poți, hai să vedem cât de sus putem să zburăm. Și el începe să se dezlănțuie: reușește 48 de puncte și 25 de recuperări, în primul meci, 57 și 32 de recuperări, în al doilea, 53 puncte, 55, 43, cifre nebunești”, explică autorul cărții „Wilt, 1962”, Gary Pomerantz.

„Într-un sezon de 80 de meciuri, el a jucat 79 de partide complete. El nu a jucat 8 minute într-un joc, pentru că a fost eliminat de arbitrii”, afirmă Steve Hirdt, vicepreședintele executiv al companiei de statistici sportive, „Elias Sports Bureau”. „Era de neconceput pentru noi! Cum naibii reușești să rămâi apt tot sezonul? Cum naibii eviți să nu fii eliminat, de pe urma faulturilor personale? Cum naibii poți să iei bătaie, în fiecare seară, toți împingându-te, ținându-se de tine și te întorci seara următoare ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic? Cum poți să faci chestia asta, Wilt?”, se întreabă fostul coechipier al lui Wilt, Joe Ruklick. Privind în retrospectivă, nici Wilt Chamberlain nu știe cum a reușit să joace acel sezon. „Ce-mi făceau? Iisuse, trebuia să mă fi odihnit și eu, la un moment dat”, spunea Wilt, în anii ‘90.

Drepturile de autor: Paul Vathis/Associated Press

În medie, în sezonul 1961 – 1962, Chamberlain a jucat 48,5 minute pe meci. La fel de impresionant este și următorul număr: 4.029 de puncte, înscrise într-un sezon. „Omul are o medie de 50 de puncte pe meci. ARE O MEDIE DE 50! O seară proastă este 44”, declară Sonny Hill, legendă a baschetului din Philadelphia.

Și apogeul acelui sezon avea să vină chiar în a doua zi de primăvară a anului 1962, într-un orășel necunoscut, cu o fabrica de ciocolată. Momentul a fost previzionat de colegii lui din NBA. „Într-o zi, acest băiat va înscrie 100”, a spus Elgin Baylor, după ce Wilt a doborât recordul său, de cele mai multe puncte înscrise de un jucător, în NBA. El a reușit 78 de puncte, în partida de pe 8 decembrie 1961, cu Los Angeles Lakers. Baylor a înscris anterior 71 de puncte. De asemenea, rivalul său de la Boston Celtics, Bill Russell a prezis: „Chamberlain are înălțimea, forța și rezistența să înscrie 100, într-o seară.”

După ce copiii au găsit niște locuri libere, ei s-au așezat, neștiind că vor asista la un moment istoric, în NBA. Începutul nu a dat de gol performanța lui Wilt. În primul sfert, Warriors conducea 42 – 26. Chamberlain începuse jocul în nota sa obișnuită: 23 de puncte, el reușind să înscris 13 din primele 19 puncte ale echipei. Ceea ce a impresionat însă, a fost eficiența sa de la linia de libere. Wilt a reușit să înscrie toate cele 9 aruncări libere, din prima repriză. De obicei, el avea un procentaj de peste 50%, de la linia de fault. „Ne-am întors pe bancă și nu o să uit niciodată ce a spus Richie (n.r. Guerin, fundașul lui Knicks, în meciul de pe 2 martie 1962) – Omul din căciulă o să înscrie 100, în seara asta”, își amintește fostul jucător al lui Knicks, Dave Budd.

În al 2-lea sfert, apărătorul direct al pivotului lui Warriors, Darrall Imhoff a răbufnit la arbitrii, din cauza faulturilor acordate, în favoarea gigantului: „Atunci de ce nu-i dăm omului 100 acum, să plecăm și noi acasă”. La pauza mare, scorul era ceva mai strâns, 79 – 68, pentru gazde. Wilt reușise 41. Nimeni nu era impresionat, el reușind să înscrie 60 de puncte, în alte 15 ocazii. „Veneam des în vestiar cu 30 și 35 de puncte, așa că 41 nu era mare lucru”, explica Chamberlain.

Între timp, în vestiarul lui Philadelphia, se punea la cale strategia pentru ultimele 2 reprize. „Hai să-i dăm mingea lui Dip (n.r. diminutiv de la porecla lui Wilt, Big Dipper). Hai să vedem cât de multe puncte poate să înscrie”, a sugerat conducătorul de joc, Guy Rodgers. McGuire a fost de acord.

În al treilea sfert, Chamberlain și-a continuat recitalul, reușind 28 de puncte, pentru un total de 69, inclusiv 21 de aruncări libere reușite din 22 încercate. Din ce în ce mai mulți oameni realizau că acesta ar putea fi un moment special, pentru NBA. Scorul era 125 – 106, în favoarea gazdelor. „Wilt nu voia să înscrie 100. El voia să iasă de pe teren. Frank (n.r. McGuire) l-a ținut în teren”, își amintește fostul coechipier al lui Wilt, Al Attles.

Wilt Chamberlain Asaltat De Fani Pe Cand Juca La Philadelphia Warriors
Drepturile de autor: Paul Vathis/Associated Press

Practic, pivotul nu putea fi oprit, cu „armele” convenționale. Al 3-lea pivot al echipei din New York,  Dave Budd a recunoscut că efortul său de a se apăra la Chamberlain era inutil: „Nu puteai să te aperi la Chamberlain, în mod clasic, pentru că era atât de mare. Ceea ce puteai să faci era să stai în fața lui, în acel caz, fundașii încercau să lobeze mingea, sau să te poziționezi înaintea lui și să-l forțez să facă câțiva pași în afara spațiului de 3 secunde”. Omul avea 120 – 135 de kilograme și nu era ușor.” Nici pivotul titular, Imhoff nu s-a putut apăra la gigant. „Nu îl opream nici când ne apăram 5 la el”, își amintește jucătorul lui Knicks.

Așa că Knicks, în încercarea de a nu se face de râs, a apelat la o altă strategie: au început să faulteze și au înlesnit jocul. În plus, au făcut tot ce a fost posibil ca mingea să nu ajungă la pivotul lui Warriors. Fundașul lui Knicks, Richie Guerin are o altă viziune. „Ne-au faultat inutil, în a doua jumătate, pentru a primi mingea înapoi. De ce ai faulta pe cineva, în terenul advers, dacă ai un dezavantaj de 15 puncte. Nu mi-a plăcut deloc. Le-am spus jucătorilor experimentați. Le-am spus arbitrilor. Am încercat să faultez, în mod deliberat, jucătorii lui Philadelphia, pentru a ieși din meci. Eram dezgustat”, a afirmat Guerin.

În arena din Hershey, atmosfera tocmai ce devenise incendiară, în ultimul sfert de joc. Peste 4.000 de fani strigau „Dați mingea lui Wilt!”

Între timp, departe de mirosul de ciocolată, un student al Universității din Massachusetts, pe nume Jim Trelease, a realizat importanța momentului și a înregistrat ultimul sfert din meciul legendar de pe 2 martie 1962.  Partida era transmisă de postul de radio WCAU, iar comentatorul era Bill Campbell.

„Este al patrulea sfert și toate lumea se gândește – Câte puncte va mai înscrie Wilt? – Are 69, la începutul reprizei” – Radio WCAU

Nu a durat foarte mult, până ce gigantul baschetului și-a reluat recitalul. Cu 8 minute înainte de final, el avea deja 75 de puncte și mai avea nevoie de 25, pentru a atinge fabulosul număr de 100 de puncte. Cu 7:51 rămase din sfertul al 4-lea, Wilt a stabilit un nou record, în NBA.

„Ascultați un anunț al lui Dave Zinkoff (n.r. crainicul arenei din Hershey, unul din legendele NBA): – Un nou record al punctelor marcate a fost creat de Wilt Chamberlain -. Crainicul anunță noul record de 79 de puncte și chiar în timpul anunțul, Chamberlain scoate un fault. El are acum 81 de puncte” – Radio WCAU

După ce a înscris 80 de puncte, fanii au început să strige 100! Lui Wilt nu-i venea să creadă. ”Ce greu de mulțumit sunt acești oameni. Sunt obosit. Aveam 80 de puncte și nimeni nu mai înscrisese 80 de puncte”, își amintea cel poreclit „Big Dipper”. La radio vocea lui Bill Campbell spunea: „Istoria este rescrisă aici, în Hershey. Pivotul a doborât recordul și vrea mai mult.”

Wilt Chamberlain Tinand In Mana O Foaie Pe Care Scria 100 Cu Un Marker
Drepturile de autor: Paul Vathis/Associated Press

La fel voiau și coechipierii lui Wilt. Ei au continuat să-i paseze pivotului. „Voiam ca Wilt să stabilească record, pentru că ne plăcea de el”, spunea coechipierul Al Attles. Attles i-a pasat lui Chamberlain, pentru un lay-up simplu, care îl ducea pe gigant la borna de 88 de puncte.

„Este în mintea fanilor. Ei se gândesc la numărul magic – 100.” – Radio WCAU

„Wilt râde ca și cum ar spune – Ce caut eu aici? – Știe ce caută el acolo. Caută unu zero zero.” – Radio WCAU

„Mingea a ajuns la Wilt, New York are 3 oameni în fața lui. Este în posesia mingii acum și înscrie, în forță. El are 90 de puncte.” – Radio WCAU

Toți din sala realizează ce s-ar putea întâmpla. „Și acum, Knicks încearcă să joace pentru a-și apăra blazonul, sau ce a mai rămas din el. Pentru că, dacă inimaginabilul se întâmplă, ei știu acest lucru, peste 50 de ani, se va vorbi de acest lucru”, explică autorul cărții „Wilt, 1962”.

New York Knicks pierdea la o diferență mare de puncte și ținea de minge. Fanii din Hershey huiduiau oaspeții, dorind să vadă visul cu ochii: cum orașul lor va rămâne în istoria baschetului. Strategia lui New York era simplă, în ultimele momente ale partidei: FĂRĂ WILT! Pentru a-i da șansa să ajungă la 100 de puncte, coechipierii lui Chamberlain au început să faulteze, pentru a primi posesia înapoi. „Coechipierii mei, odată ce au primit mingea, se asigurau să nu poată fi faultați, alergau în poziții în care nu puteau fi faultați și îmi pasau, în orice circumstanțe”, explica Wilt, ultimele minute ale partidei.

„Meschery la minge, este pe partea dreaptă, îi pasează lui Chamberlain, este liber, aruncă și înscrie. Chamberlain are 98 de puncte. 1 minut și 1 secundă rămasă din joc. Are 98 de puncte, într-un joc de baschet profesionist. Vă spun, sunt o groază de puncte.” – Radio WCAU

Mai erau doi pași până la inimaginabil…

„Rodgers îi pasează lui Chamberlain. A preluat controlul mingii. Încearcă să sară. Aruncă…ratează. Recuperează Luckenbill, înapoi la Ruklick, care îi pasează lui Chamberlain. A reușit! A reușit! A reușit! Un dunk marca Wilt. Fanii sunt peste tot pe teren. Ei au oprit meciul. Fanii aleargă pe teren. 100 de puncte pentru Wilt Chamberlain. Cea mai impresionantă performanță individuală din toate timpurile. 100 de puncte pentru Big Dipper” – Radio WCAU

Pasatorul decisiv pentru coșul de 100 de puncte, Joe Ruklick era rezerva lui Wilt și nu juca niciodată. Cu 50 de secunde înainte de final, avea mingea în mână și posibilitatea de a face o decizie istorică. „Adversarii se apărau cu toții la Wilt și eu sunt liber. Am posibilitatea să arunc de la 3-4 metri. Aș putea să ajung pe tabela marcatorilor, cu o aruncare rapidă”, povește Ruklick. El nu a făcut însă acest lucru: „N-am mai driblat, țineam mingea și îl văd pe Wilt mișcându-se și îmi spune – Hei – . Îmbrâncește un jucător cu coapsa și acolo e. I-am aruncat mingea și BUM. Restul e istorie!”

După acest moment, realitatea se încurcă cu ficțiunea. Mult timp, s-a crezut că meciul s-a întrerupt exact atunci, când mai erau 46 de secunde rămase din joc. Totuși, înregistrarea făcută de Trelease a arătat că Bill Campbell a reluat comentariul, după cele 100 de puncte înscrise de Wilt. În plus, în 2002, omul bun la toate, Harvey Pollack a declarat că ultimele 46 de secunde s-au jucat; Chamberlain doar a rămas la mijlocul terenului, așteptând ca partida să se încheie, fără a atinge mingea. „100 sună mai bine decât 102”, spunea Pollack. De asemenea, la cronica de la radio, s-a auzit un alt scor final, față de raportul oficial al celui care ținea statistica meciului: la WCAU s-a vorbit de o victorie 169 – 150, în favoarea lui Warriors. Pe foaia oficială, scorul este de 169 – 147.

Singurul moment care a mai rămas în istorie ca adevăr 100% este celebra poză cu Wilt Chamberlain ținând o foaie pe care scrie 100. Improvizația a fost făcută chiar de Pollack. El era în vestiarul echipei lui Warriors, cu fotograful de la Associated Press, Paul Vathis. Pollack s-a dus la un coleg de-al lui, a cerut o foaie și a scris numărul 100. I-a dat foaia lui Wilt și Vathis a imortalizat momentul. Un moment ce va rămâne în istoria NBA. Un record greu de egalat. Un vârf Everest al sportului american! 48 de minute, 36-63 FG, 28-32 FT, 35 de recuperări, 2 pase decisive…O SUTĂ DE PUNCTE! Wilt Chamberlain…parte ficțiune, 100% real!

Despre Autor /

Lăsați un comentariu

Adresa dv de email nu va fi făcută publică.

Start typing and press Enter to search